Dietetyka – metoda walki z nadwagą i otyłością

Dietetyka jest metodą walki z nadwagą i otyłością oraz narzędziem poprawiającym stan zdrowia człowieka.

Dietetyka jest intensywnie rozwijającą się dziedziną nauki, zajmującą się żywieniem zarówno zdrowego, jak i chorego człowieka. Łączy elementy medyczne, biochemiczne i technologiczne oraz obejmuje coraz większe obszary nauki, przemysłu i usług.

Zgodnie ze stanowiskiem Polskiego Towarzystwa Dietetyki „dietetyk jest wykwalifikowanym specjalistą ochrony zdrowia, który posiada szeroką wiedzę w zakresie żywienia człowieka zdrowego i chorego. Poprzez dobór odpowiedniej diety prowadzi profilaktykę chorób dietozależnych oraz jest odpowiedzialny za leczenie żywieniowe  w różnych stanach chorobowych. Zajmuje się również upowszechnianiem wiedzy w zakresie prawidłowego żywienia”

Niewłaściwe nawyki żywieniowe i mała aktywność fizyczna ludzi spowodowały, że obecnie największym światowym wyzwaniem zdrowotnym i ekonomicznym jest nadwaga i otyłość oraz pozostałe choroby cywilizacyjne, do których zaliczamy:

  • nadciśnienie tętnicze,
  • miażdżyca,
  • choroba wieńcowa,
  • cukrzyca,
  • osteoporoza,
  • próchnica zębów,
  • choroba wrzodowa,
  • alergie,
  • nowotwory.

Przyczyny chorób cywilizacyjnych są różne, lecz do najważniejszych można zaliczyć:

  • złe nawyki żywieniowe,
  • wadliwe odżywianie, głównie bogato kaloryczne, zubożone w witaminy, składniki mineralne i błonnik,
  • spożywanie pokarmów przetworzonych o dużej zawartości soli , cholesterolu, cukrów prostych
  • małą aktywność fizyczną.

Wciąż zwiększająca się liczba chorób cywilizacyjnych wśród dorosłych skłania do analizowania zwyczajów żywieniowych dzieci. Złe nawyki żywieniowe kształtowane
w młodym wieku mogą prowadzić m.in. do zaburzeń wzrostu, niedożywienia, nadwagi i otyłości, niedokrwistości, problemów z koncentracją i gorszego przyswajania wiedzy.

Leczenie nadwagi i otyłości ma na celu redukcję nadmiernej masy ciała, utrzymanie zredukowanej masy i zapobieganie ponownemu tyciu. Dietoterapia jest najczęstszą metodą leczenia otyłości. Dieta w leczeniu nadwagi i otyłości powinna być tak skonstruowana, by w ciągu doby dostarczała produkty z możliwie wszystkich grup produktów żywnościowych. Dieta powinna być zbilansowana oraz układana indywidualnie dla każdego pacjenta.

Dietoterapia i edukacja żywieniowa powinna zostać włączona w następujących sytuacjach:

  • otyłość, nadwaga – zarówno osób dorosłych jak i dzieci,
  • niedożywienie,
  • choroby cywilizacyjnych,
  • alergie pokarmowe – dieta pozwala w bezpieczny sposób unikać alergenów pokarmowych, dieta ułożona przez dietetyka jest bezpieczna i nie doprowadza do niedoborów pokarmowych,
  • ciąża i karmienie piersią – umiejętność komponowania zbilansowanych posiłków zabezpieczy podaż wszystkich składników odżywczych tak potrzebnych w czasie ciąży
    i karmienia piersią,
  • żywienie dzieci i młodzieży – prawidłowe żywienie dzieci młodzieży ma ogromne znaczenie ze względu na zachodzące w tym czasie procesy wzrastania i dojrzewania. Zarówno niedobory składników odżywczych jak i ich nadmierne spożycie może mieć konsekwencje zdrowotne,
  • schorzenia układu pokarmowego – dieta pozwala wspomóc leczenie, łagodzi objawy bólowe, polepsza samopoczucie , pozwala oszczędzić chory narząd.

Tylko wykwalifikowany dietetyk z odpowiednią wiedzą i doświadczeniem, w prawidłowy i bezpieczny sposób zadba o zbilansowaną i zdrową dietę pacjenta.

 

Polecamy najnowsze materiały opracowane przez ekspertów Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ):

Zapoznaj się z naszym poradnikiem: Walka z nadwagą. Poradnik zdrowego życia

Zarejestruj się do dietetyka klinicznego: Mgr Marta Okoń

Sprawdź też nasz cennik.